duminică, 31 octombrie 2010

bratara din jad verde 10 lei

Semnificatia pietrelor verzi decurge din simbolistica verdelui. Culoarea verde este culoarea naturii, a fertilitatii si a vietii. Este o culoare relaxanta, linistitoare si calmanta.

Este prin excelenta culoarea echilibrului, neexprimand nicio emotie. Are capacitatea de a destinde atat fizic cat si psihic, creind armonie intre cele doua, diminueaza stresul si anihileaza nelinistile. Calmeaza caracterele irascibile si nervoase, permite deschiderea catre schimbare.
Verdele amplifica pozitiv sfera materiala, capacitatea de invatare si armonia. Este incarcata cu energia naturii, genereaza cresterea, expansiunea, puterea.
Smaraldul, malahitul, aventurinul. jadul, peridotul, prehnitul, serpentinul sunt pietre verzi care echilibreaza, sustin schimbarea, dezvoltarea si libertatea de a urmari noi idei. De asemenea ofera protectie impotriva temerilor si nelinistilor generate de solicitarile celorlalti si inlatura nesiguranta.



JADUL – PIATRA SUPREMA
“Din cele mai indepartate vremuri, inteleptii comparau virtutea cu jadul. In opinia acestora, culorile rafinate si luminoase ale jadului reprezentau virtutea si umanitatea.” Kung Fu Tzu (Confucius)
Despre jad s-au scris multe carti, nu numai in limba chineza (in China este cunoscut de cca. 5000 de ani, fiind considerat un obiect de cult), dar si in limbile engleza, franceza si in alte limbi occidentale. In orice caz, aceste lucrari pot fi impartite in doua mari grupe: cele scrise pentru arheologi si cele care se adreseaza colectionarilor. Prima categorie pune accentul pe vechimea anumitor piese, iar cea de-a doua se concentreaza pe valorea si finetea acestora, prezentand acele podoabe rare, executate din jad, de care orice colectionar ar fi mandru.
Inainte de epoca lui Pericle, cand locuitorii Europei Centrale erau formati din triburi de salbatici, coloane de camile purtand asupra lor poveri continand jad traversau, in caravane, drumul tocit dintre Khotan si China. Cu mai bine de o mie de ani inaintea erei noastre, chinezii au estimat jadul ca fiind cea mai pretioasa dintre pietre. Confucius, cel care a trait in secolul VI i.Ch. spunea: “In timpuri stravechi oamenii au gasit in aceasta piatra intruchiparea tuturor calitatilor.” YU, numele chinezesc al jadului, se traduce prin “piatra suprema”, “piatra Imparatului” sau “bijuteria Raiului”.
Din punct de vedere mineralogic, jadul este o piatra ornamentala, semipretioasa, cu luciu sticlos, compusa din silicat natural de aluminiu, calciu si magneziu, a carei culoare variaza de la alb-verzui si pana la verde inchis. Termenul de “jad” se refera la doua roci metamorfice diferite, alcatuite din minerale silicate distincte: nefritul si jadeitul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu