joi, 28 octombrie 2010

set ''CRISTALE SWAROVSKI'' 35 LEI



Povestea cristalelor Swarovski


Chiar daca astazi Swarovski este un brand cunoscut in intreaga lume, iar cristalele purtand aceasta renumita marca sunt colectionate cu pasiune de sute de mii de oameni, istoria celebrului produs este prea putin cunoscuta. Totul a inceput cu fascinatia lui Danie Swarovski, fiul unui modest mestesugar, pentru creatiile in sticla si mai ales pentru cristal, pe care avea sa il considere toata viata cel mai valoros si fin material. Daniel Swarovski s-a nascut pe 24 octombrie 1862 in Georgenthal, Boemia, pe atunci parte a imperiului austro-ungar si unul dintre cele mai importante centre de productie pentru cristaluri si sticla. Aici, tatal lui Daniel avea un mic atelier si un magazin, unde realiza mici obiecte din cristal, cumparate cel mai adesea de vecini, prieteni si membrii numeroasei familii. De la bun inceput copilul a fost fascinat de munca tatalui sau, si obisnuia sa petreaca ore intregi in atelier si in magazin, reusind ca pana la 21 de ani sa invete tot ce putea despre complicatul proces de productie si mai ales despre secretele cristalurilor. Nu se multumeste cu ce invata in atelierul tatalui sau, se imprieteneste si invata de la multi alti mesteri locali, apoi se decide sa puna punct perioadei de ucenicie.

Obsedat de ideea realizarii unei masini care sa ii permita o totala libertate in prelucrarea cristalului, Swarovski lucreaza zi si noapte, pret de noua ani (pana in 1892), cand isi patenteaza inventia. Datorita lui, pentru prima data procedeul laborios si costisitor de taiere manuala a cristalelor era inlocuit de actiunea precisa si simpla a unei masini. Mult mai rapida, mai ieftina si mai buna decat orice mester aceasta tehnica avea sa schimbe pentru totdeauna industria cristalurilor.

Cristalele Swarovski, perfect taiate si perfecte pentru orice fel de bijuterii, usor de montat, s-au vandut foarte bine inca de la bun inceput, iar marile case de moda si bijutierii din Paris si apoi din intreaga Europa au comandat cantitati impresionante. La inceput, fabrica producea cristale pentru bijuterii, pentru ca apoi sa realizeze si alte genuri de obiecte. Dupa 1925, povestea cristalelor Swarovski a continuat cu succes, in ciuda celor care se asteptau la o prabusire. In 1931 compania lansa pe piata un nou produs, siruri de cristale aplicate apoi pe accesorii si haine.